• par Michel Catlla
    […]
  • par Michel Catlla
    […]
  • par Aude Sturma
    La recherche présentée ici s’intéresse à la gestion sociale de l’eau des usagers du quartier Kierson de la commune de Koungou à Mayotte. Dans un contexte de risque sanitaire lié à la pollution de l’eau et pour lequel le risque épidémique (cas récurrents de fièvre typhoïde) a été exacerbé par la crise de l’eau qui a sévi durant plusieurs mois sur l’île en 2017, la recherche sociologique dresse le portait des populations vulnérables au risque sanitaire en vue d’améliorer les capacités à faire face de ces populations. L’enjeu social et sanitaire est fort si il existe une surveillance épidémiologique à […]
  • par Rémi Maître
    Based on a socio-economic study of Enercoop, the French network of energy cooperatives, which is a group of activist cooperatives for renewable energies, this chapter outlines the theoretical framework of the new social economy. The latter is composed of two sides: the instituting and the instituted. The chapter goes on to describe the details of the Enercoop model and identifies three restoring forces that allow the instituting to remain in the instituted. Finally, it discusses these three forces, examining the questions raised by this type of initiative for a real democratization of renewable energies.
  • par Nicolas Piluso
    The paper analyzes the effects of introducing a corporate carbon tax on GDP and the effectiveness of this macroeconomic policy. The study is based on constructing a simple Keynesian model with flexible prices. It shows that the carbon tax can have a double beneficial effect on the economy in addition to its favorable effect on the environment: i.e., an increase in GDP and employment. The initial values (y = 100; C = 60; I = 18; G = 16; g(A) = 6) was used to simulate a positive shock of the carbon tax T, increasing from 1.75 to 1.9. The […]
  • par Marco Oberti
    Alors que les inégalités d'accès à l'enseignement supérieur sont généralement analysées à partir des caractéristiques des élèves, nous proposons dans cet article de les analyser sous le prisme des caractéristiques des lycées d'origine des candidats et des admis dans deux établissements sélectifs du domaine des sciences humaines et sociales : Sciences Po Paris et l'Université Paris Dauphine. Quelles sont les caractéristiques des lycées pourvoyeurs de nombreux candidats dans ces filières sélectives ? Nous montrons que ces établissements ont un profil social, scolaire et territorial très favorisé mais aussi que, contrôlé par le profil social, le profil scolaire et le secteur […]
  • par Mireille Bruyère
    Cette introduction s’interroge sur la capacité de l’économie sociale à définir des limites au capitalisme. Elle présente ensuite les trois parties de l'ouvrage. La première porte sur la notion de limites de l’économie. La deuxième s’articule autour des questions de santé, un domaine essentiel de l’articulation des logiques économique et sociale. La troisième se focalise sur les liens entre l’économie sociale et le territoire.
  • par Mireille Bruyère
    La dynamique du capitalisme bouleverse sans cesse les modes de production et de consommation. Ce faisant, elle bouscule les fondements du "vivre ensemble" : la justice sociale, l'égalité, la citoyenneté et la démocratie. L’économie sociale place ces enjeux au cœur de son modèle économique. Peut-elle dès lors constituer une alternative ? La dynamique du capitalisme bouleverse sans cesse les modes de production et de consommation. Ce faisant, elle bouscule les fondements du "vivre ensemble" c'est-à-dire la justice sociale, l’égalité, la citoyenneté et la démocratie. L’économie sociale place ces enjeux au cœur de son modèle économique. Peut-elle dès lors constituer une […]
  • par Thiron Sophie
    In today's society, food processing seems to be in the center of many concerns. "Processed" foods, and in particular foods described as "industrial", are at the heart of many discussions. Debates take place as well in the general public media, the governmental authorities, as in the scientific community. Criticism of industrialization can be seen as a political, ethical or moral reaction (Lepiller, 2012), but also as the result of anxiety, disgust or even anger. A study on food-related concerns, conducted by Crédoc, Ocha and the University of Toulouse 2 Jean Jaurès, highlights an increase in food-related anxiety since the end […]
  • par Jens Thoemmes
    Working time accounts are frequently used by employees in France and Germany to save and spend time. But do they really increase the time autonomy of individuals? Who decides on the design and use of these instruments? These accounts give companies the possibility to synchronize work with the production of goods in order to meet market demands. This means space for compromise and collective bargaining. Our research project aims to describe the negotiation, content and use of these accounts, highlighting important societal differences and addressing the question of time autonomy strengthening.